2009-ben, november 30-án,
néhány apróság beszerzése
miatt lépte át lakása küszöbét,
hagyta el el a házat. Utolsó útja lett,
melyről visszatérni, szeretett könyveihez,
az életének célt, értelmet adókhoz, nem fog.
Ettől kezdve a csend végleges lesz,
a hallgatás örök.
Már csak a betük és képek fognak beszélni
és mesélni e férfi életéről.
© M|Miller

Molnár József író volt, szerkesztő, könyvkiadó és nyomdász. A nyelv melyen dolgozott a magyar volt, munkái ezen a nyelven jelentek meg. Születési helye Budapest, ideje 1918. augusztus 27. Mint ennek a zilált évszázadnak annyi gyermeke, ő is apa nélkül nőtt fel. Édesanyjának leánykori nevét viselte, Lagler József volt tizennégy éves koráig. Ekkor adopálták, örökbefogadták. Édesanyja dolgozott, szakácsnő volt, a fiatal József Csepregen, rokonoknál nőtt fel. Rendkívüli tehetséggel megáldott, tanulni vágyó ifjú volt, aki gyermekkora óta felismerte a művelődés, a műveltség fontosságát. Az érttségi utáni továbbtanulást az anyagi körülmények nem tették lehetővé.

Mint fiatalember először a politika felé fordult, kapcsolatott épített ki a Magyar Szociáldemokrata Párthoz. De a Nemzeti Parasztpárt tagja lett, rövidesen a pártvezetőség választott tagja ist. 1947-ben kilépett a pártból és 1948-ban elhagyta Magyarországot. A menekülés, csakúgy mint az első idő Zürichben, New Yorkban és Münchenben, önéletírásában részletesen olvasható. Münchenben politikai kommentátorként néhány évig a Szabad Európa Rádió alkalmazottja volt, egészen 1956-ig, az egész világot megrázó magyarországi eseményekig.

Münchenben találkozott Olgával, élete nagy szerelmével, megházasodott és Münchenben maradt. Nyomdát alapított és fáradhatatlanul munkálkodott idős koráig a magyar nyelv és irodalom szolgálatában. Négy évtized telt el, míg 1988-ban – negyven év után először – Magyarországra utazhatott.

Az idős Molnár József szívesen és gyakran emlékezett vissza az Olaszország-ban átélt szép és boldog időre. Mindig is szerelmese volt Itáliának. Itt, Monte Compatriban töltötte élete legszebb idejét.